Yepyeni bir blog yazısından herkese merhaba 💚 Bugünkü yazımızda tasarruf etmenin öneminden bahsedeceğiz ve tasarruf etmemizi zorlaştıran etkenlere değineceğiz.
Hepimizin hayalleri ve gerçekleştirmek istediği hedefleri var. Ancak bu gerçekleşmesini istediğimiz hedeflerimiz maddi anlamda bir birikimimizin olması gerektiğine işaret ediyorsa tasarruf etmenin bizler için önemi son derece büyüktür. Tasarruf etmeyi bir yaşam biçimi haline dönüştürebilirsek hayat bizim için daha da kolaylaşır. Şimdi tasarruf etmenin neden gerekli olduğuna ve tasarruf etmemizi nelerin zorlaştırdığına birlikte bakalım:
İhtiyaç değil istek alışverişi yapmak
Tasarruf etmemizin önündeki engellerden biri; ihtiyaçlarımız değil de isteklerimiz doğrultusunda alışveriş yapmaktır. Yalnızca bir tişörte ihtiyacın olduğu halde tarzını yansıtmayan, içine sinmeyen birkaç tişörtü sırf indirimde olduğu için satın alıyorsan, gardırobunu kalabalıklaştırıyorsun demektir. Çünkü bir anlık istekle satın aldığın ama giydiğinde kendini rahat hissetmediğin her kıyafet, gardırobun için bir fazlalıktır. Bu fazlalıklar bir zaman sonra zihnin için de yük olur. Her mevsim geçişinde, hiç giymediğin kıyafetlerini saklamak, temizlemek zorunda kalırsın. O kıyafetler gardırobunda oradan oraya savrulur.
Daha tasarruflu bir yaşam için giymediklerini satarak paraya dönüştürebilirsin. Alışveriş yaparken ihtiyaçlarının dışına çıkmamanı ve ihtiyaçlarını ikinci el olarak karşılamanı öneririz.
Niteliğe değil niceliğe önem vermek
Beş tane çok da kaliteli olmayan tişörte mi sahip olmak isterdin yoksa iki tane kaliteli tişörtün olmasını mı? Bizce ikincisini seçerdin. Çünkü hem bedenin için uyumlu hem de vücut sağlığın için zararsız, oldukça kaliteli kumaşa sahip kıyafetleri senelerce kullanabilirsin. Bu şekilde hem sürekli kıyafet alışverişi yapmamış hem de moda sektöründeki hızlı tüketimi engellemiş olursun.
Geleceğe yatırım yapmamak
Hepimiz geleceğimizi düşünüyoruz ancak geleceğimiz için doğru yatırımı yapıyor muyuz, bunu iyice düşünmemiz gerekir. Örneğin; gelecekte gezmek istediğin ülkeler için ya da kendi işini kurman için para biriktirebilirsin. Geleceğini garantiye almak için harcama alışkanlıklarını gözden geçir, ileride kullanmayacağın hiçbir şeyi satın alma, kaynaklarını (enerji, elektrik, su, zaman…) doğru kullan ve yaşam alanlarında fazlalık olan, artık evde durmasını istemediğin eşyalarını, kıyafetlerini ve kitaplarını nakde çevir. 😇