Zaman su misali. Akıp gidiyor. O böyle hızla gelip geçerken, onu daha etkili kullanabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Zamanınızı daha etkili kullanabilmeniz için, bu yazımızda sizlerle faydalı bilgiler paylaşacağız.
Planlama Yapın
Zaman, geri getiremeyeceğimiz bir kavram. ‘’Keşke’’ dememek için onu verimli kullanmalıyız. Her gün, her dakika, her saniye, bizim için bir hazine niteliğinde. Kendinize, işinize ya da sevdiklerinize zaman ayırmanız için öncelikli olarak doğru planlama yapmanız gerekir. Zamanınızın azlığından şikâyet ediyor ya da zamanınızı etkin kullanmak istiyorsanız, planlı ve programlı bir yaşama geçiş yapmanız gerekir. Örneğin; iş yerinizde günlük işlerinizi planlayabilir, ‘acil’ ve ‘önemli’ olan işlerinizi birbirinden ayırarak, zamanı etkin kullanabilirsiniz. Eğer planlı ve programlı olursanız, işlerinizi yığılmadan kolaylıkla bitirebilirsiniz. Günlük planınızı oluşturup, oluşturduğunuz planınıza uygun olarak hareket ettiğinizde, zamanınızı ne kadar etkili kullandığınızı siz de göreceksiniz.
İşlerinizi Ertelemeyin
Hani bir söz vardır ya; ‘’Ertelemek, yaşamın mayasını kaçırır.’’ İşte tam da böyledir. İşlerinizi ertelediğinizde, yığılarak büyüdüğünü fark etmeniz olasıdır. Gün içerisinde yapılması gereken işlerinizi, eğer küçük bir zaman diliminde bitecek işlerse, o an yapmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle anında yaptığınız işinizi bitirdiğiniz için, zihninizi de meşgul etmeyecek olması sizin için ferahlık ve rahatlık sağlayacaktır. Hem atalarımız boşuna söylememişler; ‘’Bugünün işini yarına bırakma.’’ diye.
Odaklanın
Gün içerisinde, kendimizi işimize vermeye çalışsak da dikkatimizi dağıtan etkenler olduğunda odağımızı kaybedebiliyoruz. Örneğin; sosyal medya kullanımı. Günümüzde sosyal medya kullanımının arttığı bir gerçek. Eğer sosyal medyayı çok aktif bir şekilde kullanıyorsanız bu kullanımınızı azaltabilir ya da kendinize sosyal medya kullanımı için spesifik bir zaman ayırabilirsiniz. Bununla birlikte, sosyal medya sayfalarınızdan gelen bildirimleri kapatarak işinize daha kolay konsantre olabilirsiniz. Sosyal medyanın yanı sıra çalıştığınız ortamın da dikkatinizi dağıtabileceğini unutmayın. Örneğin; çalışma masanız. Masanızın üzerinde çok fazla eşya olması, dikkat dağınıklığına sebep olabilir. Ayrıca, odanızda bulunan fazla eşya ve fazla kıyafet de hem görsel açıdan hem de mental olarak sizde yük etkisi yapabilir. Bu nedenle, yaşam alanlarınızı sadeleştirerek odağınızı güçlendirebilirsiniz.